Zomervakantie! Kinderen blij, ouders blij……even helemaal niets!! Of toch niet? De juf van je kind drukt je bij het afscheid nemen op het hart om toch echt wel in de vakantie te blijven oefenen met lezen. Het is namelijk bewezen dat als je 6 weken lang niet leest, je kind zo een avi niveau naar benden dendert…en ja je kind vindt lezen al zo lastig.

Je zucht. Als een film zie je het voor je neus voorbij gaan. De ruzies, de huilbuien, NIET WILLEN, beloningen beloven. De vlekken schieten je bij het vooruitzicht al in de nek.

Gatsie je wilde gewoon even rust, even bijkomen van al die rare weken, waarin je het al zo pittig hebt gehad. Je hebt thuis moeten werken en daarbij ook je kind nog eens les gegeven. In honderd bochten heb je je gedraaid en nu dit weer.

Het klopt dat als je 6 weken lang niet leest en je kind maakt de overstap van groep 3 naar 4, het lezen een niveau terug kan vallen. Maar wat als je een kind hebt dat een hekel heeft aan lezen, lezen heel lastig vindt, bijna niet vooruit gaat ondanks al het oefenen en de sfeer danig verpest als het woord lezen ter sprake komt?

Wat dan wel?

Lezen is best een ingewikkelde toestand. Om te kunnen lezen moet je:

 • De letters goed kunnen zien
 • De letters herkennen
 • De klanken van de letters kennen
 • Klanken samenvoegen tot woorden en zinnen
 • Van al die woorden een kloppende zin maken
 • De zin begrijpen
 • De zin goed uitspreken

Een hele klus dus. Dit vereist een goede samenwerking van de hersenen. De verbindingen tussen alle gebieden van de hersenen ontstaan door bewegen.

Bewegen voor het leren

De motoriek ontwikkelt zich in verschillende fases. Gebeurt dit niet, dan zijn de verbindingen die nodig zijn voor het leren lezen niet goed ontwikkelt. Hierdoor kunnen dan leesproblemen ontstaan.

Door beweging worden er verbindingen aangelegd in de hersenen en worden ook de zintuigen gestimuleerd. leren doe je met je hele lijf.

Door te bewegen train je de oogspieren, die heel belangrijk werk doen om fijn te kunnen lezen. De oogspiertjes zijn heel klein  en komen als laatste tot ontwikkeling. Deze oogspiertjes spelen echter een hele belangrijke rol bij het richten van de ogen, het volgen van voorwerpen en het scherpstellen.

Last but not least

Bewegen vermindert stress! Als lezen veel moeite en energie kost ontstaat er stress. Stress zorgt voor gespannen spieren in het lijf (stijf staan van de stress)en dat hersenhelften niet goed meer met elkaar kunnen communiceren. Het hoofd raakt vol en door spanning op de oogspiertjes lukt het je kind niet meer op de informatie goed op te nemen en te verwerken.

Met deze leestips, wordt lezen weer leuk

Wanneer je dit weet, snap je misschien waarom je kind lezen (nog) niet fijn vindt. Hieronder geef ik enkele tips die jou en je kind helpen om fijner en gemakkelijker te lezen:

 • Doolhoven maken
 • Zoek de tien verschillen
 • Evenwicht oefeningen ( download onze beweegkalender)
 • Voorlezen; een kind met leesproblemen schiet snel in de weerstand. Om ruzies te voorkomen, ga lekker een stuk voorlezen. Ook dan werk je aan het verbeteren van het leesniveau. Je kind vergroot hiermee zijn woordenschat, motivatie en het begrijpend leesniveau.
 • Samen lezen: Door samen te lezen vergroot je ook de motivatie van je kind. Lees een regel voor en laat je kind die regel herhalen. Hierdoor zal je kind minder foutjes ervaren en gaat het lezen sneller.
 • Letters kleien
 • Leesboek naar interesse. Dat mag best een niveau hoger zijn, dan waar normaal ingelezen wordt op school

 Op deze manier werk je op een fijne ontspannen manier aan het leesproces, blijft de vakantie voor iedereen leuk en zal je kind niet achterop raken met lezen.

Als het lezen nog niet lekker gaat

Vraag je je nu bij je kind met leesproblemen af of alle (motorische) fases voldoende zijn doorlopen? Wil je meer weten over het trainen van de oogspiertjes, wil je je kind helpen bij het verminderen van stress?

Weet dan, dat je altijd bij één van ons terecht kan voor een gratis adviesgesprek.