
Danny wiebelt ontzettend op zijn stoel, Pien blijft letters omdraaien, Job gaat altijd naar de w.c op het moment dat hij aan het werk moet, Luna hangt bijna met haar hoofd op tafel als ze aan het schrijven is. Hoe vaak je al niet hebt aangegeven dat ze rechtop moet gaan zitten. Het handschrift van Bente is onleesbaar. Seth slaat regels over en is snel vermoeid als hij moet lezen. Thomas schreeuwt ” Ik kan dit niet” en gooit zijn boek op de grond.
Je bespreekt je leerlingen met de ib-er. Het is oktober en de herfstsignalering is net afgenomen. Een groot deel van je groep pakt het leesonderwijs goed op. Je bent tevreden.
Echter een paar leerlingen vallen op. Zij hebben meer moeite dan gemiddeld met het lezen en of schrijven.
Je merkt dat het gedrag van deze leerlingen verandert. De een trekt zich terug of toont vluchtgedrag en komt bijna niet tot werken en de ander wordt boos, klaagt veel over onverklaarbare buikpijn of heeft een zeer korte concentratie.
Je hebt ze al in je extra instructiegroepje geplaatst, maar dit laat nauwelijks vooruitgang zien.
Samen komen jullie tot het volgende plan van aanpak:
√ Extra instructie
√ Connect lezen letters
√ Gebruik van taal in blokjes voor visuele ondersteuning van het lezen
√ Speciale pengreepblokjes om een juiste pengreep te stimuleren
√ Voorbeeld schrijfletters op tafel plakken.
Zeer waardevolle stappen in de ondersteuning van je leerlingen, Maar lieve leerkracht DAT is niet genoeg.
Dit zijn vooral (cognitieve) ondersteuningen op de signalen die je ziet. Terwijl er iets anders speelt. Deze leerlingen zijn nog niet klaar voor het schoolse leren.
Het lijf en het brein zijn nog niet in balans.
√ Het aansturen/voelen van hun lijf is nog niet op orde. Dat is van invloed op het schrijven. Voor het schrijven moet je brein tenslotte je handen kunnen aansturen.
√ De oogmotoriek is nog onvoldoende ontwikkeld. Het kunnen volgen van letters, woorden en zinnen lukt dan niet goed en is bovendien heel vermoeiend.
√ Het evenwicht is niet leeftijdsadequaat, waardoor ze gaan wiebelen. De ogen moeten nu extra hard werken. Bovendien is een zwak evenwicht van invloed op het zelfvertrouwen
√ De samenwerking tussen beide hersenhelften is nog niet optimaal. Dat betekent dat ze letters blijven spiegelen, de middellijn moeilijk kunnen kruisen en kan het zijn dat ze blijven spellen omdat het geheel niet wordt overzien.
En DAAR hebben we eerst wat te doen. Zeker in de onderbouw.
De workshop heeft aan mijn verwachting voldaan. Ik heb meer tips gekregen om bewegend leren in te zetten in de groep. De workshop wordt enthousiast gebracht.
Hoe?
Door in te zetten op beweging.
Om fijner en makkelijker te leren lezen is een goed evenwicht, lichaamsbesef en een goede samenwerking nodig tussen linker- en rechterhersenhelft. Daarnaast is het belangrijk dat de ogen soepel heen en weer kunnen bewegen over een bladzijde. Bewegen speelt hierbij een belangrijke rol.
En DAAR ligt de uitdaging!!
Want hoe ga je dat doen? Je hebt al zo een vol en druk schema. Komt dat er ook nog bij.
Wat als wij je vertellen dat bewegend leren gewoon plaats kan vinden in je klas, tijdens je lees, schrijf of rekenles. Je hoeft echt niet altijd allemaal ingewikkelde parcourtjes te maken.
Wij hebben voor jou een MEGA inspirerende en waardevolle workshop ontwikkeld.
De workshop is interessant, leerzaam en prettig omdat het direct te gebruiken is in de praktijk. Ik heb inzicht gekregen in de mogelijkheden die er zijn om bewegend leren eenvoudig in te zetten in de groep.
Workshop Bewegend leren in de onderbouw

Wij vertellen je in deze workshop:
√ Wat de achtergronden zijn van bewegend leren
√ Het verschil tussen bewegen voor het leren, om te leren en bij het leren
√ Welke (motorische)voorwaarden belangrijk zijn VOORdat een kind toe is aan het schoolse leren zoals in groep 3 wordt verwacht.
√ Hoe je bewegend leren inzet om deze pijlers te versterken. Ook als de leerling al in groep 3 of 4 zit.
√ Wat voor soort bewegingsactiviteiten je kunt inzetten.
Zodat je weet hoe jij het brein en lijf van jouw leerlingen in balans kunt brengen, zodat zij fijner, makkelijker en met plezier blijven leren.
Dit is hoe leerkrachten de workshop hebben ervaren……….
Meedoen aan de workshop Bewegend leren in de onderbouw kan op twee manieren.
Op aanvraag als onderbouwteam.
De workshop geven wij doorgaans op de dinsdag of vrijdag (de woensdag- en donderdagmiddag in overleg). Voor overige vragen, tarieven en mogelijkheden kunt u contact met ons opnemen.

Blijf je graag op de hoogte van data en informatie omtrent de workshop Bewegend leren voor de individuele professional? Schrijf je dan in via onderstaande knop. Je komt dan op de interesselijst zodat jij als eerste op de hoogte wordt gebracht van alle nieuwe data en ontwikkelingen.