Leergierig is hij, maar ook snel en ongeconcentreerd. Hij wiebelt, staat op, loopt door de klas. Wat natuurlijk heel onrustig is voor de kinderen die lekker aan het werk zijn. Zijn juf heeft een prima oplossing gevonden. Hij mag staand gaan werken. Als een malle gaat hij aan de slag, gemotiveerd in rust en met een grote glimlach op zijn gezicht. Niemand die nu last van hem heeft.

Ik denk dat elke leerkracht het wel herkent; kinderen die door de klas lopen omdat ze hun potlood willen slijpen of nog een papiertje willen pakken, naar de w.c gaan of…..

En ik denk dat iedere leerkracht zich ook wel herkent in correcties als: Ga nu op je stoel zitten, er wordt niet meer gelopen door de klas, ga goed zitten op je stoel.

Onbewust geven kinderen toe aan hun bewegingsdrang. Dat is niet verkeerd, dat is heel normaal…Dat heet motorische ontwikkeling.

Alleen van al dat geloop door je klas of gewiebel word je als leerkracht tuureluurs en het geeft ook onrust in je klas.

Zorg voor beweging

Toch zou ik willen pleiten om toe te geven aan de bewegingsdrang van kinderen in je klas. Zie het als extra onderwijsbehoeften. Dan heb ik het niet alleen over buitenspelen of energizers tussen de overgang van de lessen, maar ook door ruimte te creëren tijdens de lessen voor beweging.

Een kind met leesproblemen krijgt extra instructie voor het lezen, een kind met rekenproblemen krijgt extra instructie met rekenen, een kind dat snel afgeleid is kan gebruik maken van een studybuddy……maar waar blijven de kinderen die beweging nodig hebben om te leren.

Kinderen…maar wij als volwassenen ook, zijn niet gemaakt om lang stil te zitten op een stoel. Als een kind maar heen en weer blijft schuiven op een stoel of als het op de knieën zit tijdens het werken of als het zich maar moeilijk kan concentreren en te veel spanning in zijn lijf heeft en liever blijft staan tijdens het werk, dan betekent dat, dat het lijf zelf een weg zoekt om via de ogen een zo rustig mogelijk en recht beeld te krijgen.

Daar word je toch onzeker van….

Is het evenwicht zwak, dan wiebelt het kind letterlijk. De ogen wiebelen mee. Wat gebeurt er dan: Dit kind is onbewust de hele dag bezig om het beeld recht en stil te krijgen. Het lijf is dan aan het compenseren. Dit slurpt energie, wat weer van invloed op de concentratie kan zijn, maar het bouwt ook een bepaalde spierspanning op in je lijf en nek. Deze spierspanning is ook weer van invloed op de ogen met als gevolg dat er leesproblemen kunnen ontstaan.

Daar word je allemaal best onzeker van toch? De informatie komt niet lekker binnen en kan dus ook niet goed verwerkt worden.

Linker- en rechterhersenhelft….Hoe zit dat?

Problemen met het evenwicht laat ook zien dat de linker-en rechterhersenhelft (nog) niet zo lekker met elkaar samen werken. Tussen de linker en rechterhersenhelft loopt de hersenbalk. Deze zorgt voor de “çommunicatie’ tussen links en rechts. Is deze verbinding niet zo goed, dan kan het zo maar gebeuren dat leren rekenen, schrijven, lezen, spellen niet zo fijn gaat. Om die verbinding te repareren of te versterken is bewegen heel belangrijk.

Je kind of leerling beter begrijpen

Als leerkracht en als ouder is het goed om op de hoogte te zijn over wat bewegen doet voor het lijf, de sociaal-emotionele – en denkontwikkeling. Zo kan je je kind of leerling beter begrijpen.

Hoe kan je zien dat het evenwicht nog zwak is:

  • Niet stil kunnen zitten op een stoel
  • Moeilijk kunnen concentreren
  • Veel vallen
  • Hardhandig omgaan met andere kinderen
  • Houterig bewegen

Wil je tips ontvangen om het evenwicht te verbeteren? DOWNLOAD DAN HIER onze beweegkalender….

Het gaat niet altijd vanzelf

Het lijf  en brein meer met elkaar in verbinding brengen gaat niet vanzelf, maar zorgt er wel voor dat het leren op den duur fijner gaat. Het evenwicht is een onderdeel van een programma dat jouw kind kan helpen om de basis te verstevigen. Om hier echt profijt van te hebben en om blokkades in het lijf op te heffen zijn nog meer oefeningen nodig. Ook kunnen wij kinderen middels een onderwijsarrangement helpen op school, zodat het leren weer fijner, leuker en makkelijker gaat.

Klinkt dit goed of heb je nu nog vragen….neem dan CONTACT met één van ons op.