Afgelopen jaar hebben jullie keihard gewerkt aan het lezen. Het lezen is zelfs een Avi-niveau vooruit gegaan. Jullie tevreden, kind blij, leerkracht blij……dus nu lekker genieten van die welverdiende vakantie. Even niks meer….

De leerkracht van je kind, verstoort deze droom ruw. Er wordt je namelijk toch op het hart gedrukt om vooral te blijven lezen in de vakantie. Het is namelijk bewezen, dat als kinderen 6 weken lang niet lezen, het niveau weer flink naar beneden duikelt of te wel, je kind belandt met lezen in een ZOMERDIP. Zeker als het lezen al niet zo soepel gaat.

Je ziet de bui alweer hangen. Je kind die zijn hakken in het zand zet en schreeuwt; dat hij toch ook vakantie heeft ! (en terecht).

Jij en ik weten dat de boodschap van de leerkracht makkelijker gezegd is, dan gedaan. Iets wat je van nature niet makkelijk afgaat wordt al snel stom, saai en bestempeld als vooral een hoop gedoe.

 

Lezen nader bekeken

Lezen is best een ingewikkelde toestand. Om te kunnen lezen moet je:

• De letters goed kunnen zien
• De letters herkennen
• De klanken van de letters kennen
• Klanken samenvoegen tot woorden en zinnen
• Van al die woorden een kloppende zin maken
• De zin begrijpen
• De zin goed uitspreken

Een hele klus dus. Dit vereist een goede samenwerking van de hersenen. De verbindingen tussen alle gebieden van de hersenen,  ontstaan door bewegen. Daarnaast is het ook ontzettend belangrijk, dat als we lezen, de ogen doen wat ze moeten doen, namelijk:

  • De letters soepel volgen
  • Van de letters woorden maken
  • De regel soepel van links naar rechts en van boven naar onder en weer terug kunnen volgen
  • Weten waar je gebleven bent

Lezen is dus meer dan alleen leeskilometers maken.

Stop met focussen op alleen leesteksten in de vakantie!

Uhhh ja… maar hoe voorkomen we dan die zomerdip!

Door vooral te bewegen, waardoor de verbindingen in de hersenen steeds steviger worden en door plezier en verbinden. Lezen kan je kind namelijk overal en hoeft echt niet altijd met een boek. Laat je kind b.v de menukaart voorlezen als jullie in de vakantie uit eten gaan. Door dit soort momenten gaat je kind ook echt beseffen, dat lezen toch wel verdomd handig kan zijn. Als ze dat gaan inzien komt de motivatie wel voor het maken van die leeskilometers.

In principe maakt het niet uit wat je leest. Letters, woorden, zinnen. Het draagt allemaal bij aan het lezen. Belangrijk is om niet droog die letters, woorden en zinnen te oefenen. Maak er een bewegingactiviteit van, een spel, een wedstrijd, Het haalt de druk van de ketel.

 

Oefenen, oefenen, oefenen dus

Maar wel op een toffe manier! En natuurlijk ook dan kan het lezen nog voor frustratie zorgen. Er is dan ook helemaal niets mis met voorlezen. Ieder kind vindt dat leuk. Bovendien ben je dan ook bezig met het verrijken van de woordenschat van je kind. Wat net zo belangrijk is. Want wat heeft een kind aan lezen, als het niet begrijpt wat hij leest.

Wil jij dus echt die zomerdip zoveel mogelijk voorkomen ?. Ben jij op zoek naar inspiratie om dat tegen te gaan? Wij helpen jou!!

Van ons eerdere e-book “Eerste hulp bij leesproblemen” hebben wij een ZOMER-EDITIE gemaakt. Hierin staan opdrachten die de basisvoorwaarden versterken
zoals: ogen, lateralisatie, evenwicht, tast, ritme EN oefeningen die het leesplezier verhogen!!

Kortom alles om die zomerdip te lijf te gaan!!

Het enige wat je hoeft te doen is op deze knop drukken en het e-book aanvragen!

Wij wensen je alvast een prachtige zomer toe!!

 

Cecilia en Jiska