Joehoe Sinterklaas is weer in het land!! Ik heb hier, in de jaren dat mijn kinderen in Sinterklaas geloofden, een dubbel gevoel aan overgehouden. Als leerkracht vond ik dit altijd een drukke maar oergezellige tijd. Al die glunderende en verwachtingsvolle snoetjes. Als ouder heb ik echter ook kennis gemaakt met de stress die dit feest mee kan brengen voor kinderen. Deze stress/spanning begon zich altijd al in oktober op te bouwen. Reclame op televisie, speelgoedboekjes in de brievenbus, pepernoten in de schappen van de supermarkt.
Verkleden
De dag voordat de goede man aan zou komen verkleedde onze  jongste zich om tot piet en dat bleef hij gedurende de weken dat Sint in Nederland was. Dat klinkt leuk, maar gedurende de hele Sint periode raakte hij overprikkeld “Wanneer mag ik mijn schoentje zetten”,  “Weet sinterklaas wel wat ik wil hebben”, “Weet Sint wel waar wij wonen”, “Wanneer is het pakjes avond”, “Wanneer komt Sint op school”, “Wanneer mag ik mijn schoentje op school zetten”.
Sintstress
Onze zoon had echt “Sintstress” en kon zo overprikkeld raken dat dit zich uitte in moeilijk slapen, extreem druk en onrustig gedrag, snel geïrriteerd, bedplassen en zich zelf slaan. Hij stond echt bol van de spanning. In de loop van de jaren leerden wij om steeds meer rust in te bouwen. Vanaf het moment dat hij weet dat Sinterklaas niet bestaat is de spanning weg en verlopen de november en december maanden rustiger. Ik heb mij vaak afgevraagd of ik het hem niet veel eerder had moeten vertellen. Dat had hem  waarschijnlijk veel stress bespaard.
Hieronder tips die ons in de loop van de jaren hebben geholpen:
Tip 1: Maak een aftelkalender voor de aankomst van Sint.

Start hiermee zodra het Sinterklaas journaal begint. Hoeveel nachtjes nog tot Sint in Nederland is. Geef hierop ook de dagen aan wanneer Sint op school komt en tot pakjesavond. Zo hou je deze periode ook enigszins overzichtelijk.

Tip 2 Maak een schoenkalender.

Geef op deze kalender duidelijk aan op welke dag er een schoentje gezet mag worden. Ook nu bied je overzicht en duidelijkheid. Het voorkomt dat je kind elke dag gaat vragen of het zijn/haar schoentje mag zetten.

Tip 3 Maak een verlanglijstje

Laat je kind bv uit de speelgoedbladeren plaatjes knippen van wat hij/zij graag zou willen krijgen van Sinterklaas. Kan je kind schrijven dan kan dat natuurlijk ook. Stop het verlanglijstje samen met je kind in zijn/haar schoen. Zo komt het verlanglijstje bij Sinterklaas en zorgt ervoor dat je kind gerustgesteld is want Sint weet nu wat hij/zij graag zou willen krijgen.

Tip 4 Voorkom een overvloed aan Sint

Vaak komt Sinterklaas langs op school, de opvang, het werk of in het winkelcentrum. Wanneer je kind gevoelig is voor Sintstress kun je het beste een keuze maken uit deze activiteiten. Bijvoorbeeld wel meedoen op school en de opvang, maar niet op het werk. Zorg ook voor Sint vrije momenten. Niet alles hoeft in het teken te staan van de goede man.

Tip 5 Volg samen het Sinterklaasjournaal.

De meeste scholen volgen het Sinterklaasjournaal. Wanneer je samen hier naar kijkt begrijp je ook de verhalen waar je kind mee thuis komt en kan je hierop inspelen. Zeker als de spanning dreigt op te lopen.

Tip 6 Maak er je eigen Sinterklaas feest van.

Doe wat jullie leuk vinden en wat past in/bij jullie gezin. Laat je niet gek maken door alle leuke verhalen die je tegenkomt op facebook of hoort op het schoolplein. Wanneer je kind veel “Sintstress” heeft en jullie graag een Sintspel willen spelen, kijk dan of dit past bij jullie kind. Vaak zit er in de spelletjes een opdracht verwerkt dat het cadeau aan iemand anders gegeven moet worden. Deze opdracht kan voor veel spanning zorgen als je kind niet goed de bedoeling van het spel begrijpt. Het ziet zijn cadeautje naar een ander gaan….. Dit zelfde geldt voor het inhuren van Sinterklaas. Jullie kunnen het nog zo leuk vinden, maar als je kind er bang van wordt doe het dan niet…..Een video van Sint is dan net zo leuk…….

Heb jij  nog tips voor een stressvrij Sinterklaasfeest?  dan vind ik het erg leuk als je deze met ons wilt  delen!

Ik wens jullie  gezellige en zo prikkelarm mogelijke feestmaanden.