Wat iedereen zou moeten weten over de invloed van stress op zien.

Anna vindt lezen moeilijk en niet leuk. Zodra Anna hoort dat ze gaan lezen komt er een gevoel van onbehagen naar boven. Anna ervaart een gevoel van angst, verdriet, boosheid. Boos omdat zij niet net zo goed kan lezen als de andere kinderen in haar klas. Anna voelt naast boosheid angst. Zij wordt onzeker en kan wel huilen. Anna raakt gefrustreerd. Anna wordt elke dag geconfronteerd met deze spanning zodat er sprake is van langdurige stress. Er ontstaat letterlijk spanning in haar hele lijf. Deze spanning kan zich o.a uiten in haar oogspieren. Waardoor zij wazig gaat zien. Het lezen wordt nu nog lastiger voor haar. Naast dat zij wazig ziet voelen ook haar ogen moe en branderig aan. Soms heeft zij zelfs last van tranende ogen.

Kinderen met leer en/of gedragsproblemen hebben heel vaak een actief stresssysteem. De adrenaline bij deze kinderen schiet omhoog waardoor het stresssysteem wordt geactiveerd en er lichamelijke reacties kunnen plaatsvinden. Deze kinderen kunnen zich nog maar moeilijk ontspannen.

Door Stress schiet je in je hoofd. De verbinding met het lijf is verdwenen. De spanning die het kind in zijn lijf voelt kan ook op de oogspieren slaan. Je ogen zijn heel vatbaar voor spanning en stress. Door te veel stress kan wazig zicht ontstaan. Verdwijnt de stress snel uit je lichaam dan hoeft het geen probleem op te leveren. Echter kinderen met leerproblemen kunnen zich maar moeilijk ontladen van stress. Elke dag worden zij geconfronteerd met de achterstand die zij hebben opgelopen. Hun stress systeem blijft dag in dag uit aan staan.

Tips om stress op de ogen te verminderen
  • Palmeren: Wrijf de handpalmen snel en stevig langs elkaar. Leg de handpalmen nu als een kommetje op je ogen. Houd je ogen open en blijf 15 tellen in je handen kijken.
  • Nek rol: Ontspan de nek door een “smiley” te tekenen met je kin van je linker naar je rechterschouder. Doe dit 3 x.
  • Oogontspaningsoefening: Knieën iets gebogen. Adem in door de neus in drie tellen en knijp je ogen stevig dicht. Adem uit door de mond in 6 tellen. Op de uitademing laat je alle spieren rond de ogen los, ontspan je ogen terwijl je je ogen dichthoudt . Doe dit 3 x.
  • Bewegen
Naast bovenstaande tips kunnen wij niet vaak genoeg benadrukken dat Faalangst/stress niet onderschat mag worden. Zonder aanpak van Faalangst/stress en (h)erkenning van wat dit met je kind kan doen worden leerproblemen nog groter, komt nieuwe informatie niet of nauwelijks binnen en kunnen gedragsproblemen zich ontwikkelen.

Je kind weer lekker in zijn vel?

Wij kunnen jouw kind hierbij helpen. Als beelddenkspecialist en psychomotorische kindercoach zijn wij gespecialiseerd om met behulp van beweging en spel verandering te brengen in het denken en doen van jouw kind. Je kind leert en ervaart dat het alles al in zich heeft om te zijn wie hij/zij is. Je kind krijgt tools aangereikt die hem/haar helpen om te ontspannen, om letterlijk sterker te staan en ontdekt hoe hij/zij beter kan omgaan met problemen die hij/zij tegen komt. Nu en in de toekomst. Klik op de onderstaande link voor meer informatie.