Psychomotoriek heeft te maken met de verbinding tussen het lijf en brein. Het brein stuurt het lichaam aan en de manier waarop het lichaam functioneert heeft weer invloed op het brein. Beweging, leren en gedrag zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Door beweging groeien de verbindingen in het brein. Hoe meer verbindingen er gemaakt zijn hoe beter een kind leert lezen, rekenen, schrijven, stil zitten en concentreren.

Wanneer bepaalde bewegingen veel moeite kosten dan kan dit van invloed zijn op het goed kunnen opnemen en verwerken van de leerstof. Het stukje kindercoaching richt zich op het omgaan met stress, emoties, het ontdekken en inzetten van kwaliteiten en specifieke behoeftes om zo het zelfbeeld en het zelfvertrouwen te versterken.

Als psycomotorische kindercoach kijken wij naar de ontwikkeling van het hele kind en richten wij onze aandacht op:

Stress

Versterken van de ik-kracht, ontdekken van kwaliteiten en omgaan met emoties door middel van tekenen, spel en bewegen. Stress is van grote invloed om informatie goed op te kunnen nemen en te verwerken.

Visuele waarneming

Wanneer er problemen zijn op het gebied van lezen, rekenen en schrijven nemen wij altijd een visuele screening af. Deze screening geeft ons inzicht in de samenwerking, stereo kijken(diepte zien), stress. het richten en convergeren van de ogen. Bij problemen op dit gebied sturen wij kinderen door naar een functioneel optometrist, die bij kinderen de verschillende visuele functies test, die voor het ruimtelijk zien van belang zijn . Vervolgens wordt er in overleg met de functionele optometrist een behandelplan opgesteld mbt de visuele training.

Reflexintegratie

Nog actieve primaire baby reflexen verstoren de balans en evenwicht in het lichaam. Deze primaire reflexen integreren normaal gesproken zo 6 maanden na geboorte zodat andere bewegingspatronen zich verder kunnen ontwikkelen en een kind ontspannen verder kan ontwikkelen. Blijven deze primaire reflexen actief dan kost het sturen van het lijf en ogen bij het rekenen, lezen en schrijven extra veel energie omdat het niet vanzelf gaat.

Lichaamsbesef

Het besef van voor/achter, boven/onder, links/rechts van het lichaam. Waar ben ik in de ruimte ten op zichte van een ander en mijzelf. Inschatten van afstand en ontwikkeling van lateralisatie (ontwikkeling voorkeur van de rechter of linkerhersenhelft). Allemaal zaken die vragen om een goed lichaamsbesef.

Leerstijl

De leerstijl van een kind speelt ook een rol in onze begeleiding. Welke voorkeur heeft een kind? Leert het vooral door woorden (verbaal-cognitieve leerstijl) of leert een kind vooral door beelden (visueel-cognitieve leerstijl). Door inzicht te krijgen in de eigen leerstijl leert een kind welke manier van leren het beste bij hem/haar past en wat er gedaan kan worden om de lesstof zo aan te passen dat het werkt.

Leerondersteuning

Wanneer het bovenstaande (het fundament om tot leren te komen) stevig staat, kan er leerondersteuning geboden worden op het gebied van lezen, schrijven, spelling en rekenen. Soms gebeurt dat in combinatie met een visuele training of reflexintegratie.

Wie zijn wij

Wij zijn Cecilia de Bruijn en Jiska Bijvoet, beide leerkracht, beelddenkspecialist en psychomotorische kindercoach. Door onze ruime ervaring in het onderwijs, passie om kinderen verder te helpen in hun ontwikkeling en onze eigen ervaringen als ouder van een kind waarbij het leren niet als vanzelf gaat, zijn wij op een punt gekomen om onze krachten te bundelen en onze droom waar te maken. In onze eigen praktijk helpen wij kinderen die vastlopen in het huidig onderwijssysteem. Dat doen wij door te werken aan de sociaal-emotionele -, lichamelijke en cognitieve ontwikkeling met behulp van veel beeld, kleur en beweging.

Bij ons gaat je kind dus niet eindeloos sommen maken die het (nog) niet begrijpt of oneindig woordjes lezen waardoor de leesmotivatie wordt aangetast. Je fijn voelen, weer lekker in je vel zitten, beweging en plezier zijn onze uitgangspunten. Met Oog4kids gaan wij terug naar de basis en hebben wij oog voor de natuurlijke ontwikkeling van kinderen, namelijk spelenderwijs leren.

Ben je  nu nieuwsgierig naar ons geworden en wil je meer weten? Neem dan contact met ons op voor een gratis en geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek. Dat kan op locatie of via de telefoon.