Of je kind nu ADHD heeft of een vorm van autisme of hooggevoelig is. Alle drie hebben ze gemeen dat ze snel overprikkeld raken bij veranderingen.

Mijn ervaring als moeder van een kind met ADHD/autisme is dat de laatste weken van het schooljaar voor overgevoelige kinderen heel inspannend, angstig en onoverzichtelijk kan zijn.

Hoe zorg je er voor dat deze periode voor jouw kind zo min mogelijk stressvol verloopt. Wat kan je als ouder doen?
 • Laat je kind als vorm van support voor hem iets vertrouwds mee nemen naar school: Het liefst iets wat in z’n broekzak past, zodat het niet direct opvalt en aandacht van andere kinderen vraagt.
  Op deze manier houdt jouw kind voor zijn gevoel een lijntje met thuis wat vertrouwd en veilig is. Vertel je kind dat als het een moeilijk moment heeft in de klas hij dan even aan het meegenomen voorwerp kan voelen zodat hij/zij zich dan weer rustig en prettig voelt.
 • Zorg ervoor dat je thuis de structuur van alledag handhaaft. Dit geeft houvast in deze drukke periode
 • Aan het einde van het schooljaar verlopen veel dagen anders. Zo is er bv schoolreisje/schoolkamp, sportdag, wennen in de nieuwe groep etc. Bereid je kind goed voor.
  Breng de leerkracht op de hoogte dat je kind het spannend vindt en hierdoor bepaald gedrag kan laten zien zoals stoer of ontwijkend gedrag, dwangmatige handelingen, emotioneel uit balans. De leerkracht kan dan zorgen voor rustmomentjes en ontspanning.
 • Zorg voor rustmomenten na schooltijd. Het lichaam van jouw gevoelig kind neemt veel intenser waar. Ze horen, zien, ruiken, proeven en ervaren alles veel meer dan een kind zonder deze gevoeligheid. De hersenen van jouw gevoelig kind ervaren meer prikkels en hebben dus meer tijd nodig om deze prikkels te verwerken. Voor je kind is het dus erg fijn na een schooldag de tijd te hebben alle indrukken van de dag te verwerken. Bij signalen zoals druk of juist erg teruggetrokken gedrag, slaapproblemen, woede-uitbarstingen, dwanghandelingen is het zeer belangrijk deze rustmomenten te creëren. Mijn ervaring is dat je kind vaak zelf al die rust op zoekt na schooltijd.
 • Let op signalen van jouw kind. Wat wilt jouw je kind vertellen met zijn gedrag? Hoe komt je kind thuis? Praat het over zijn gevoelens? Is hij sneller boos, geïrriteerd of huilerig. Heeft jouw kind buik- of hoofdpijnklachten? Het kunnen signalen zijn dat jouw kind de zo anders aanwezige veiligheid mist op school. Laat je kind merken dat je er voor hem bent, praat erover, zoek samen oplossingen. Overleg indien nodig met school. Zoek samen naar mogelijkheden om jouw kind te helpen.
 • Belangrijk is dat jouw kind stap voor stap leert om gaan met veranderingen en uitdagingen. Zorg voor een gestructureerde voorbereiding. Dit kan door met je kind te praten of door het visueel te maken. Bouw het stap voor stap op. Door ermee om te leren gaan ontwikkelt je kind (zelf)vertrouwen voor nu en de toekomst!
 • Kijk hoe je jouw kind zo goed mogelijk kan ondersteunen. Een fijn hulpmiddel om je kind met overprikkeling te ondersteunen  is het laten ondergaan van een Aromatouch. De Aromatouch werkt ontspannend en verlaagt het stresshormoon cortisol. Het is een hele fijne manier om lichaam en geest in balans te brengen ( en overigens niet alleen voor je kind).
Het magische effect van Aromatouch!!
Met de Aromatouch techniek komt je kind weer lekker in zijn/haar vel. Aanraking is magisch!! Voor jong en oud. Het is de eerste zintuig die zich ontwikkelt. Aanraking zorgt voor een gevoel van veiligheid en van lichaamsbesef.  Dit kan al zoveel doen en problemen voorkomen.
De Aromatouch werkt ontspannend en verlaagt het stresshormoon cortisol. Het is een hele fijne manier om lichaam en geest in balans te brengen. Het dringt diep tot in het lichaam en versterkt zo het immuunsysteem. Je kind of jijzelf komt tot rust. De Aromatouch behandeling duurt 45 minuten en kan wel tot 3 weken doorwerken.

Overprikkeling bij je kind?

Hoe zou het zijn als jouw kind of jijzelf door middel van een zachte ritmische massage jezelf helemaal kunt ontspannen?

Dat de prikkels van de dag letterlijke en figuurlijk worden weggeveegd. Het teveel aan het stresshormoon dat zorgt voor bovenstaande klachten verlaagt zodat jij en/of jouw kind mentaal en fysiek in balans komt?