Tweehandig tekenen

 

In onze praktijken en op school komen we het veel tegen….kinderen die letters/cijfers omdraaien of kinderen die van rechts naar links lezen. Om goed tot lezen te komen is het belangrijk dat je kind doorheeft dat er lijnen naar boven of beneden gaan en links of rechts zitten. Dit is belangrijk voor de herkenning en het benoemen van de letters. Een goede richtingontwikkeling ontstaat, wanneer de hersenhelften goed met elkaar samenwerken.

Een goede richtingontwikkeling is belangrijk om de lateralisatiefase soepel te doorlopen.  Dit is de fase dat je kind voelt en weet dat hij een voor- en een achterkant heeft, dat hij een boven- en onderkant heeft en een linker- en een rechterkant. In deze fase ontstaat ook een voorkeurshand en wordt de samenwerking tussen linker-en rechterhersenhelft en daarmee de linker-en rechter lichaamshelft beter afgestemd. Deze fase is een belangrijke basis voor de taal-denkontwikkeling en dus ook voor het leren lezen, spellen en rekenen.

Wanneer je ziet dat deze fase niet soepel verloopt bij je leerling, is het belangrijk om een stapje terug te gaan in de ontwikkeling, namelijk het werken met twee handen.

Wij hebben dan ook iets super tofs en waardevols voor je! Het is simpel, maar super effectief!

Vier tekeningen speciaal voor jou, lieve professional om te gebruiken in jouw groep. Het enige wat je hoeft te doen, is deze download aanvragen, printen en lamineren. Daarna kan  je de tekeningen gebruiken door je leerlingen met twee handen tegelijk de getekende lijnen te laten volgen. Op deze manier is het ook meerdere keren te gebruiken. In plaats van de handen, kan je ze ook laten volgen met twee dopjes of met whitebord stiften. Voor jonge kinderen kan je het ook nog kopiëren op A3 formaat.